Vulkaan Guadeloupe

De beste tijd om het te zien
12 februari 2024  
Henri KESSELS

Naar de top van een vulkaan klimmen en de ingewanden van de aarde ontmoeten vertegenwoordigt iets mythisch. Ik hoor onze bezoekers vaak zeggen: “Donderdag gaan we Soufrière doen!”. Leuk programma, alleen is donderdag misschien geen goede dag om te gaan. Oh echt waarom ? Hier zijn enkele tips. 

Meteorologen vergeven mij voor de benaderingen, maar het doel hier is om enkele fundamentele verschijnselen uit te leggen om te begrijpen waarom Soufrière zich vaak in de wolken bevindt, en op welke momenten de kans bestaat dat dit niet het geval is. Ten eerste moet u weten dat de overheersende wind op de Antillen uit het oosten komt, zo u wilt, rechts van Guadeloupe. Visualiseer op een kaart dat de wind, en dus de wolken, van de Désirade-kant komt, over Grande Terre en vervolgens over Basse Terre gaat.. 

Je moet ook weten dat de temperatuur van de zee en het land 's nachts ongeveer hetzelfde is, rond de 29-30°C. Maar overdag warmt de aarde op door blootstelling aan de zon, vooral op Grande Terre, dat schaars bebost is. Als bewijs: als je bijvoorbeeld 's middags op een strand in Saint François loopt, voel je dat de grond warmer is dan 30°C, eerder dicht bij de 50°C. Terwijl de oceaanwatermassa stabiel blijft. Dit betekent dat de luchtmassa boven de zee, die een temperatuur van 30° heeft en door de wind wordt voortgestuwd, bij het bereiken van land wordt verwarmd en door de thermische schok condensatiewolken zal creëren. Deze zeer witte wolken vormen zich in de loop van de ochtend. Als je op een heldere dag op zee vaart, kun je duidelijk zien dat de eilanden bedekt zijn met een wolkenmassa zo wit als katoen. Dit verklaart waarom Soufrière zelfs op een heldere dag rond 10.00 tot 11.00 uur in de wolken is. Er wordt gezegd dat ze haar bontkraag omdoet, omdat de wolken zich vormen op een hoogte van 700 tot 1000 meter. Wetende dat Soufrière een piek heeft van 1467 meter, weet je vrijwel zeker dat je in de wolken zit als je er 's middags naartoe gaat, zelfs op een heldere dag.

Samenvattend: om het juiste moment te kiezen is het in ieder geval heel vroeg in de ochtend. Het ideaal is om rond 7.00 uur in Saint Claude te zijn. Wat helder weer met heldere luchten en bergen betreft, dat weet u van dag tot dag. Ik raad onze bezoekers altijd aan om goed te kijken als ze aankomen op de rotonde Mamelles, vlakbij ons vakantiehuis. JADEN KREYOL om de berg in het gezicht te kijken als je 's ochtends vertrekt. Je hebt dan Soufrière voor je. Als je zegt "Wauw, het is prachtig!", Dan moet je je naar Soufrière haasten, ook al verander je je programma voor vandaag, want morgen zeg je misschien niet meer Wauw! 

Accommodatie in Basse Terre

Dan moet je ook rekening houden met de weersvoorspelling. In mijn artikel vertel ik je hier meer over en geef ik wat advies over bronnen die je kunt raadplegen Waar logeren in Guadeloupe. Wat de meest economische tijd van het jaar voor helder weer betreft, dit is a priori de feitelijke overwinteringsperiode, van december tot juni. Maar dit jaar zei ik bijvoorbeeld vaak Wauw! in september in oktober. Op dat moment is de wind zwak of zelfs afwezig, als het weer helder is in de windstil, stagneert de condensatiewolken op Grande Terre en blijft de bergen helder. We weten dat hij aan de deur van Soufrière staat, maar nooit eerder, glas van dat.

Bedenk ten slotte dat, zelfs als het weer op zeeniveau goed is, u nog steeds verrast kunt worden door de weersomstandigheden op grote hoogte. Het kan zijn dat er harde wind en regen is, en dat het zicht bijna nul is. Neem dus al uw voorzorgsmaatregelen op het gebied van uitrusting (wandelschoenen, windjack, water, enz.) en overschat uw capaciteiten en die van uw kinderen niet. Soufrière is ook niet de Everest en ligt ruim binnen het bereik van mensen die van wandelen houden, zelfs af en toe, maar als ik bezoekers daar op slippers met jonge kinderen naar boven zie klimmen, kan ik er niets aan doen om te denken dat er een dosis is van bewusteloosheid daar. Het duurt gemiddeld 2u30 om naar boven te gaan vanaf het startpunt van Bains Jaunes in Saint Claude, en iets minder om naar beneden te gaan.. 


Henri KESSELS 12 februari 2024
Deel deze post