Stranden Guadeloupe

Inzicht in de deining om uw uitstapjes te plannen
14 februari 2024  
Henri KESSELS

Weervoorspelling Guadeloupe 

Wil je de weersvoorspelling voor dit jaar weten? Goed weer met (min of meer) de kans op buien!

Dit is het algemene geval dat vaak wordt geverifieerd. U moet echter weten dat een eiland bijzonder kwetsbaar is voor vooral wind, regen en deining. Maar het insulaire karakter maakt het ook mogelijk om betere omstandigheden te zoeken aan de andere kant van de blootgestelde kusten. Maar hoe u uw uitstapjes naar de stranden van Guadeloupe plant op basis van het weer.

Weersvoorspelling Guadeloupe: waar te vinden?

Allereerst moet je meer te weten komen over het weer. Om de weersvoorspelling te raadplegen, zijn er een overvloed aan sites en mobiele applicaties. Allereerst is de kleine app op de telefoon die je het weer vertelt, eerlijk gezegd een onbetrouwbaar gadget, of op zijn minst onvoldoende. Gespecialiseerde locaties voor kustweer zoals Windguru of Windy zijn veel nauwkeuriger en worden vaak gebruikt door surfers en windsurfers. Maar je moet het wel een beetje gewend zijn aan het lezen van weerbestanden die soms een beetje technisch zijn.  

Voor niet gewende mensen is mijn advies om het weerbericht te bekijken op de lokale tv-zender Guadeloupe 1ère. Het is om 19.25 uur, net voor het lokale nieuws van 19.30 uur. De sterkte en richting van de deining en de wind, de belangrijkste parameters waarmee u rekening moet houden, worden duidelijk aangegeven met pijlen en laten u toe uw programma voor de volgende dag te bepalen tijdens het diner of een aperitief. 

Inzicht in de deining om uw uitstapjes in Guadeloupe te plannen

Je moet weten dat de dominante deining en wind op de Antillen over het algemeen uit het oosten komt (van rechts naar links als je dat liever hebt), variërend tussen oost/noordoost en oost/zuidoost, en soms komt de deining uit het noorden. Behalve in uitzonderlijke gevallen, zoals een cycloon in het Caribische bekken, kan de deining dan uit het westen of het zuiden komen, maar dit is uiterst zeldzaam. Daarom zie je in dit artikel alleen de kaarten van de 4 meest voorkomende gevallen.
Als u op zoek bent naar een kalme zee en de deining groter is dan 1,50 tot 2 meter, moet u naar de andere kant van de blootgestelde kust gaan. Onderstaande kaarten tonen de "badbaarheid" van de kusten afhankelijk van de richting van de deining. Natuurlijk is dit geen exacte wetenschap, maar door de kaarten te bekijken, zult u gemakkelijk de logica begrijpen waarmee u uw zwemplekken kunt kiezen. Surfers zullen uiteraard de kustgebieden in het rood zoeken. 

Stranden Guadeloupe Saint François 

Het Oosten is de sector waar de deining en de wind het meest voorkomen op de Antillen, het hele jaar door. Het is ook de oriëntatie waarmee u optimaal van de stranden van Guadeloupe kunt genieten. Omdat de zuidkust van Grande Terre wordt beschermd door een koraalrif, zijn de stranden bijna altijd begaanbaar, net als de Benedenwindse kust van Basse Terre die, zoals de naam al aangeeft, in de luwte van het eiland ligt en zo de hele westkust beschermt. . De grote zee-doodlopende straat, het gedeelte bovenaan tussen de twee vleugels van de vlinder, is ook beschermd en rustig. Je hebt dus keuze te over door de oostelijke deining.Stranden guadeloupe Deshaies : wanneer moet je niet gaan ?

De stranden van Deshaies zijn prachtig en rustig, afgezien van de golven die uit het noorden komen. Vooral als je jonge kinderen hebt, kunnen de kusten van Deshaies, die niet worden beschermd door een koraalrif, snel gevaarlijk worden als de deining uit het noorden komt, en ruw met oost/noordoost-deining. Houd hier rekening mee en pas uw programma aan als u van plan bent naar Deshaies te gaan. Wacht in plaats daarvan tot de deining is teruggekeerd naar het oosten, of in ieder geval naar het oosten/noordoosten. Het risico op verdrinking bestaat voor mensen die minder waakzaam zijn, maar vaker zien we gebroken sleutelbeenderen of verstuikingen. Wees voorzichtig en, vriendelijk advies, als je in het water bent in een enigszins ruwe zee, kijk dan altijd naar de zee om de golven te zien aankomen. Anders, terwijl je hallo zegt tegen je vrienden op het strand, verrast een golf je van achteren en kan je met geweld wegvagen. Als je meer van het water houdt en het niet erg vindt om in ruwe zee te zwemmen, weet dan dat je geen partij zult zijn voor een grote roller, maar dat je eronder kunt duiken net voordat de golf neerstort en weer naar buiten komt. kant. Dit is de techniek die surfers gebruiken om zichzelf achter de golf te herpositioneren.

Af en toe komt er echter een noordelijke deining voor. Het duurt over het algemeen 2 tot 3 dagen, voordat het verder naar het oosten terugkeert.

Stranden Guadeloupe Gosier

Tegen het einde van het toeristenseizoen, vanaf april, komt de dominante deining vaak uit het oosten/zuidoosten. De zuidzijden zijn dan meer zichtbaar. De zuidkust van het vasteland, bekend als "de riviera", wordt grotendeels beschermd door een koraalrif. De meeste stranden blijven begaanbaar, maar vereisen nog steeds een beetje waakzaamheid. Als de wind ook uit deze richting komt, waait hij ook direct over de kust, wat best prettig is als de wind minder dan 30 km/u is. Daarnaast bevinden de beste omstandigheden zich ongetwijfeld aan de noordkant van het eiland.


Stranden Guadeloupe Le Moule

De Noord/Noordoost-deining komt vaker voor van december tot april. Waakzaamheid is dan geboden in de North Basse Terre, de bovenwindse kust van Grande Terre. Bij Le Moule zie je dan het meeste surfers op de beroemde surf spot van de stad.


Het voordeel van centrale accommodatie

Omdat u zich in het midden van het eiland bevindt, kunt u gaan en staan waar u maar wilt naar de mooiste stranden van Guadeloupe afhankelijk van wat de weersomstandigheden u voorschrijven. Vanuit het vakantiehuis Jaden Kreyol, bevindt u zich op 30 minuten van de stranden van Deshaies, Bouillante en Gosier, op 50 minuten van Port Louis of Saint François. Redelijke reistijden waardoor alle bezienswaardigheden in Guadeloupe binnen rijafstand liggen.


Henri KESSELS 14 februari 2024
Deel deze post