Reis naar Guadeloupe : Meer vluchten vanuit Parijs  CDG

Air France maakt bekend dat al zijn overzeese vluchten binnenkort zullen vertrekken vanaf Paris CDG
27 oktober 2023  
Henri KESSELS

Air France heeft de eerste aankondiging gereserveerd voor haar sociale partners op 18 oktober 2023: Orly, het is voorbij! Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum heeft het bedrijf besloten om al zijn vluchten voor de Franse overzeese departementen die vertrekken van Parijs-Orly naar de luchthaven Roissy-Charles de Gaulle (Parijs CDG) over te dragen. Ten tweede zullen de luchtverbindingen met Corsica onder de status van openbare dienstdelegatie en de shuttles naar Marseille, Nice en Toulouse worden geëlimineerd.


​In werkelijkheid is de primeur niet zo groot voor buitenlandse gebruikers. Een van de twee dagelijkse vluchten van het bedrijf Air FRANCE naar Guadeloupe, Martinique en Réunion wordt al sinds april 2021 uitgevoerd vanuit Parijs-CDG, de andere vertrekt vanuit Parijs-Orly. Het is de afschaffing van regionale vluchten die bepaalde spelers en gebieden doet ineenkrimpen bij de aankondiging van dit besluit. Het verkeer naar de overzeese eilanden vanuit Parijs-CDG zal daarom toenemen, ten koste van Parijs-Orly.

Vluchten naar de Antillen vanaf Roissy CDG

Vluchten naar Cayenne, in Frans-Guyana, zijn al overgebracht naar Roissy, en die naar de Antillen en Réunion zullen eind 2023 worden overgebracht. Voor de andere vluchten naar Corsica en shuttles naar Marseille, Nice en Toulouse zal de afschaffing van AIR FRANCE-vluchten die vertrekken vanaf Orly zouden in 2026 effectief moeten zijn. De low-cost luchtvaartmaatschappij van de Air France-groep Transavia zal het overnemen.​

Maar voor wie is dit dan slecht nieuws?

In de eerste plaats voor de werknemers, omdat het besluit ten grondslag ligt aan het banenverlies, tot groot ongenoegen van de vakbonden uiteraard, in de logica van het kostenbesparingsbeleid van het bedrijf, gerechtvaardigd door een structurele daling van de binnenlandse vraag. Voor gebruikers zou de op handen zijnde groepering van alle AIR FRANCE-vluchten naar de franse overzeese departementen in Roissy de aansluitingen moeten bemoeilijken voor passagiers op bepaalde provinciale vluchten die zich zullen moeten neerleggen bij het oversteken van Parijs om hun vlucht naar Paris CDG te nemen, of om een ​​vlucht te nemen met een andere luchtvaartmaatschappij voor hun transatlantische vlucht vanuit Parijs-Orly. 

Vlucht Parijs Guadeloupe​

Maar voor reizigers uit Noord-Frankrijk en Noord-Europa is dit goed nieuws. Ze zullen blij zijn dat ze niet naar Orly hoeven. Voor onze Belgische, Duitse en Nederlandse vrienden zal de hogesnelheidstrein Eurostar (voorheen Thalys), die stopt in het station Roissy Charles de Gaulle, hen in staat stellen Guadeloupe en Martinique te verbinden zonder verbindingen vanuit Aken, Keulen, Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Bergen, Namen, Oostende, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam. Een zegen voor touroperators die een internationale klantenkring op de Antillen verwelkomen, zoals JADEN KREYOL, een landelijke lodge in Guadeloupe waarvan de eigenaar, van Nederlandse afkomst, vijf talen spreekt. Samen met zijn vrouw uit Guadeloupe exploiteren ze sinds 2009 dit typisch charmante huisje en mikken ze op een Noord-Europese klantenkring. Als bewijs is hun website beschikbaar in het Frans, Nederlands, Duits, Engels en zelfs Italiaans.

Accommodatie in guadeloupe - jaden kreyolAanbieders van toeristische accommodatie in Guadeloupe zullen meer reizigers uit Noord-Frankrijk en Noord-Europa kunnen huisvesten

Reizen naar Guadeloupe

Voor reizigers die uit de Benelux of Duitsland kwamen, of ze nu met de trein of het vliegtuig hun stad van herkomst verlieten, was er vaak een tussenstop bij Roissy CDG om met de bagage naar Orly te gaan met de shuttle, taxi of met de RER door Parijs. Dit ontmoedigde veel reizigers die liever vanuit Amsterdam naar bijvoorbeeld Sint Maarten, Aruba, Bonaire of Curaçao gingen. Voor Henri KESSELS, aanbieder van toeristische accommodatie in Guadeloupe, opent de beslissing van Air France nieuwe markten. Het feit dat drie van de vier dagelijkse vluchten naar West-Indië vanaf Orly vertrokken, was nadelig voor de steden en landen in het noorden van Frankrijk. De bedrijven Air Caraibes en Corsair blijven hun routes exploiteren vanuit Parijs-Orly, wat uiteindelijk meer gelijkheid mogelijk maakt voor reizigers die naar Frans West-Indië willen reizen, of ze nu uit de noordelijke regio's en landen komen of uit het zuiden van Frankrijk. 

Als hij vertrekt met en sneltrein TGV ’s Ochtends rond 8.00 uur vanaf station Amsterdam is een Nederlandse reiziger om 11.30 uur op de luchthaven Parijs CDG om rond 14.00 uur zijn vlucht naar Guadeloupe te nemen. Met een tijdsverschil van zes uur (in de zomertijd, zie ons artikel Hoe laat is het in Guadeloupe ?), arriveert hij daar rond 16.00 uur, wat voor een transatlantische vlucht nog redelijk is. Vanuit Brussel duurt de reis naar de luchthaven Roissy - Charles de Gaulle met de trein 1u45, in plaats van 3u30 vanuit Amsterdam. Een snelle sprong! En zeker als je in een paar uur van een winterklimaat naar een tropisch klimaat gaat, is de reis snel vergeten!


Nieuwe bestemmingen

De Franse Antillen zijn nog steeds weinig bekende bestemmingen in Noord-Europese landen, afgezien van Franstalige Belgen. Air Belgium had in 2019 ook een directe lijn naar Pointe-à-Pitre en Fort-de-France vanuit Brussel opgezet, maar Covid heeft het bedrijf er waarschijnlijk van weerhouden deze lijnen voort te zetten. We kunnen er zeker van zijn dat de twee dagelijkse Air France-vluchten vanuit Parijs Charles-de-Gaulle ervoor zullen zorgen dat onze vrienden in het noorden de charme willen komen ontdekken van tropische bestemmingen in Franse stijl, die een echte verandering van omgeving bieden op het gebied van klimaat, natuur en cultuur. . De munteenheid op de Franse Antillen is de euro, wat de zaken veel eenvoudiger maakt. Wat de taal betreft: steeds meer inwoners van Guadeloupe spreken Engels, en ze gebruiken allemaal een universele taal: een glimlach. Dus, Adan on dot solèy ? *

* In het Creools, letterlijk: Tot ziens in een andere zon?

Henri KESSELS 27 oktober 2023
Deel deze post